Fostii fumatori au risc crescut de a face diabet

Un studiu al Universitatii John Hopkins atrage atentia ca persoanele care s-au lasate de fumat sunt mai expuse riscului de a dezvolta un diabet Tip 2. Studiul a fost condus de Hsin-Chieh Yeh, sefa catedrei de terapie si epidemiologie a acestei universitati.

Riscul dezvoltarii diabetului este legat in primul rand de cresterea in greutate care insoteste adesea renuntarea la fumat. Studiul arata ca persoanele care s-au lasat de fumat se ingrasa cu 3,8 kg, in medie, in primii trei ani.

Conform datelor obtinute, riscul de a dezvolta un diabet de catre persoanele care s-au lasat de fumat este cu 70% mai mare in primii 6 ani fata de cei care nu au fumat niciodata. Riscul este maxim in primii 3 ani si ajunge la nivelul de risc al persoanelor care nu au fumat niciodata dupa 10 ani. Efectul este cu atat mai pronuntat cu cat gradul de dependenta de fumat a fost mai mare.

Autorii studiului, departe de a recomanda pastrarea obiceiului fumatului, recomanda celor care se lasa de fumat sa acorde o atentie sporita cresterii greutatii corporale.

Medicii care isi incurajeaza pacientii sa se lase de fumat trebuie, de asemenea, sa lucreze cu ei pentru a preveni cresterea in greutate.

Studiul a fost publicat in Annals of Internal Medicine, 5 Ianuarie 2010.

Evaluarea ta: Nimic Media: 5 (1 vot)