Sarcina si fumatul

Statistic o femeie insarcinata din 5 fumeaza pe tot parcursul sarcinii, ceea ce corespunde la mai mult de 180.000 de copii  ce fumeaza pasiv inca din uter. Iata o imagine de ansamblu a riscurilor asociate fumatului, inainte si in timpul celor 40 saptamani de sarcina.

In ciuda mesajelor de sanatate publica, fumatul, continua sa creasca in randul femeilor. Dincolo de riscurile unor boli, exista probleme specifice ale fumatului in timpul sarcinii.

Componenta fumului de tigara si dozele care ajung la fat

Compozitia fumului de tigara este complexa. Aceasta depinde de tipul de tutun (blond, brun), aditivi si modul de consum. Mai mult de 4000 de substante au fost identificate. In faza de gaz, sunt: dioxidul de carbon 10 la 15%, monoxidul de carbon 3-6%, 0,1 la 0,2% din hidrogen, cianuri si compusi organici volatili (1-3%), cum ar fi aldehide, cetone si hidrocarburi. In faza solida, sunt cancerigene (hidrocarburi aromatice policiclice, nitrati, aldehide, nitrozamine, cetone, benzen, elemente radioactive), iritante (acroleina), metale (nichel, cadmiu), radicali liberi (chinone, hidrochinona , epoxizii, CO, compusi peroxy), si nicotina. Principalii constituenti ai tutunului trec bariera placentara si pot ajunge la fat. De exemplu, rata de carboxihemoglobina materna variaza de la 5 la 15% pentru un consum de 20 de tigari pe zi si cea a fatului este de 1,8 ori mai mare decat a mamei.

Fumatul poate fi evaluat cu precizie prin masurarea cotininei. Cotinina reprezinta 80% din produsele de degradare ale nicotinei. Este prezenta in toate mijloacele biologice (sange, urina, saliva, lapte, par, lichid amniotic, ...). Cotinina este gasita in lichidul amniotic si la fat (la 30 pana la 45% dintre mamele fumatoare).

Impactul fumatului asupra sarcinii

Primul efect al tutunului? Afectarea fertilitatii. Fumatul maternal si paternal creste durata de timp pentru a concepe un copil si acesta este un factor important din cauza caruia parintii sunt mai in varsta. Tutunul scade rezerva ovariana in ovocite, are un anti-estrogen care afecteaza in special mucusul cervical, si promoveaza productia de androgeni suprarenali. Mai mult, tutunul scade fertilitatea prin cresterea infertilitatii a trompelor uterine si prin urmare si numarul posibilelor sarcini evolutive. Rata de succes pentru fertilizarea in vitro este diminuata.

Fumatul creste, de asemenea, frecventa unui numar mare de patologii ale sarcinii. In primul rand, riscul de sarcina extrauterina este crescut la femeile fumatoare si acesta creste proportional cu doza de tutun (cu cat consumul este mai mare, cu atat si riscul de sarcina extrauterina este mai mare). Nicotina scade mobilitatea trompelor uterine (capacitatea de miscare in interiorul trompelor), apar spasme cand se impinge embrionului in uter si creste riscul de sarcina extrauterina. Acest risc revine la un nivel normal (ca cel al unei femei nefumatoare) in cazul in care fumatul este oprit cu o luna inainte de conceptie.

Al doilea efect nociv al fumatului in timpul sarcinii este riscul de avort spontan. La femeile care fumeaza, riscul de avort spontan este inmultit cu 1.5 pana la 3 in functie de doza. Astfel, la marile fumatoare (mai mult de 20 tigari pe zi), riscul de avort spontan este de 20% fata de 10% in randul femeilor nefumatoare. Se poate ajunge la 35%, in cazul in care consumul este de 35 de tigari pe zi. Riscul de avort spontan este, de asemenea, crescut la fumatoarele pasive (cel putin o ora pe zi), mai ales in primele saptamani de sarcina. Mecanismele invocate? Calitatea slaba a endometrului devine nepotrivita pentru implantarea ovocitelor si acestea se altereaza, scaderea fluxului de sange uterin si afectarea de blastocist (embrion intre a cincea si a saptea zi dupa fertilizare) de catre nicotina.

Un alt risc? Tot de tutun poate fi legata si sangerarea din timpul sarcinii, de asemenea, aceasta fiind proportionala cu doza. Riscul relativ de hematom retroplacentar este inmultit cu 1,5. Riscul scazut de insertie a placentei se inmulteste cu 2 pana la 3. Placenta la femeile fumatoare are o suprafata mai mare din cauza hipoxiei.

Fumatul creste de asemenea riscul de prematuritate, in special din cauza ruperii prematura a membranelor. Ruperea prematura a membranelor inainte de 34 saptamani de sarcina este de trei ori mai frecventa la femeile care fumeaza. Acest risc depinde de doza si este, de asemenea, legat de varsta mamei. Este important sa retineti ca acest risc crescut dispare in cazul in care femeia renunta la fumat inainte de conceptie si scade in mod semnificativ in cazul in care se renunta la fumat in primele  15 saptamani de sarcina.

Alte efecte ale fumatului asupra sarcinii? Hipertensiunea arteriala indusa de sarcina este mai putin comuna la femeile care fumeaza, dar aceasta este mult mai grava atunci cand apare. Tutunul este, de asemenea, responsabil pentru: o crestere de patologii orale, riscul de vergeturi, procesul anormal de vindecare dupa cezariana si modificari ale unor parametri de laborator ( glicemie, nivel de insulina).

Impactul fumatului asupra fatului

La fat, principalul risc este cel al unei cresteri a retardului de crestere intrauterina (IUGR). Relatia dintre numarul de tigari fumate pe zi si deficitul ponderal la nastere nu este liniara. Chiar si cateva tigari pe zi reduc cresterea fetala. Astfel, prevalenta de IUGR trece de la 8,5% la 14,7% pentru un consum de la 1 la 5 tigari pe zi si 18,7% in cazul in care aceasta depaseste 10 tigari pe zi.

Fumatul mamei poate determina, de asemenea, malformatii fetale. Tousi, acest punct este controversat. Unii autori au sugerat o posibila crestere a numarului de anomalii ale tubului neural, anomalii ale membrelor, malformatii cardiace sau urinare. Acest risc pare semnificativ pentru consumul a mai mult de 20 de tigari pe zi.

Un alt risc asociat cu fumatul in timpul sarcinii este moartea fetala intrauterina. 11% dintre cazurile de moarte fetala sunt cauzate de tutun (din cauza complicatiilor placentare si riscului cresterii intrauterine).

In cele din urma, fumatul reduce frecventa respiratiei fetale, variabilitatea ritmului cardiac fetal, miscarile fetale si cresterea debitului cardiac si a frecventei cardiace.

Impactul tutunlui asupra nou-nascutului si asupra sugarului

La copii nascuti dupa o sarcina in timpul careia mama a fumat nu creste riscul de deces in perioada neonatala, dar exista un risc crescut de moarte subita infantila. Acest risc, aparent dependent de doza, ar fi inmultit cu 2, daca mama a fumat in timpul sarcinii. In plus, frecventa si durata de apnee obstructiva in timpul somnului este mai mare la copiii nascuti de mame care au fumat pe timul sarcinii. Durata de apneei este legata de numarul de tigari fumate de mama.

Tutunul si alaptarea: alaptarea este diminuata

Tutunul scade productia de lapte matern printr-o scadere a nivelului prolactinei (30 la 50%). Nicotina trece rapid in lapte, deoarece este putin legata de proteinele plasmatice. Efectele fumatului pe perioada alaptarii sunt mai putin nocive decat cele ale fumatului pasiv. In cele din urma, morbiditatea este mai mare la copiii care sufera de fumatul pasiv si care nu sunt alaptati la san. Fumatul si alaptarea la san sunt mai putin daunatoare decat fumatul si alaptarea cu lapte praf.

 Alte efecte ale fumatului mamei in timpul sarcinii cu privire la viitorul copilului

Fumatul mamei provoaca, de asemenea, aparitia de infectii respiratorii si astm. Incidenta episoadelor de insuficienta respiratorie ar fi de 45% in primul an in randul copiilor proveniti din mame fumatoare.

In cele din urma, fumatul creste tensiunea arteriala sistolica a nou-nascutului (intre 6 luni si 1 an). Unii autori au demonstrat o relatie intre fumatul in timpul sarcinii si dezvoltarea psihomotorie sau dezvoltarea cognitiva. Astfel, un studiu de 17.000 de copii a aratat o scadere semnificativa a scorurilor in citire si matematica, la varsta de 7, 11 si 16, si un mediu socio-profesional scazut la varsta de 23 de ani in grupul de subiecti expusi la tutun in timpul sarcinii. Cei 1265 de copii, urmariti timp de 15 ani au aratat, de asemenea, o crestere semnificativa in probleme de comportament la copiii ale caror mame au fumat peste 20 de tigari pe zi in timpul sarcinii. Cu toate acestea, este dificil sa se evalueze riscul specific expunerii fatului la tutun cu privire la dezvoltarea creierului copiilor, de fapt, alti factori pot afecta aceasta dezvoltare care de multe ori coexista cu fumatul mamei.

Prevenire: renuntarea la fumat a mamei

Din cauza tuturor riscurilor elaborate anterior privind instalarea si derularea pe timpul sarcinii asupra dezvoltarii fetale si a viitorului copilului, renuntarea la fumat a mamei este cea mai buna alegere.

Ideal ar fi ca mama sa renunte la fumat cu cel putin 6 luni inainte de conceptie, si eventual sa urmeze in prealabil o cura de detoxifiere, iar in cele 40 saptamani de sarcina sa evite pe cat posibil chiar si fumatul pasiv.

Ideal ar fi ca acest lucru sa fie definitiv si mama sa nu se reapuce de fumat. Aceasta poate fi ajutata prin luarea unui tratament de substitutie si trebuie sa ia in considerare si factorii de ordin psihologic, socio-economic si familial. Daca nu ati renuntat la fumat inainte de a ramane insarcinata, faceti tot posibililul sa va dezvatati acum. Indiferent in ce moment se intampla, renuntarea la fumat nu poate fi decat benefica.

Daca partenerul tau fumeaza, incurajeaza-l sa se opreasca: fumatul pasiv cauzeaza acelorasi factori de risc precum fumatul activ.

Evaluarea ta: Nimic Media: 3.9 (14 voturi)