CONSTITUTIA ASOCIATIEI FUMATORILOR

PREAMBUL

ASOCIATIA FUMATORILOR este o organizatie internationala, neguvernamentala si non-profit, in sprijinul drepturilor omului si, in particular, dar fara a fi limitata la aceasta, in apararea tuturor acelora care asteapta de la viata libertatea de a fuma, bea, manca si de a se bucura de modul de viata ales, fara restrictii sau interferente.

Comunitatea noastra este echivalenta cu Clubul International al Fumatorilor (CIF) ale carui locatii, spatii, restaurante, cluburi, baruri, hoteluri, sali, fara a fi limitat la acestea, sunt deschise ca un tot si in egala masura atat fumatorilor cat si nefumatorilor, fara a face diferentieri intre ei menite sa impuna sau sa interzica comportamente.

Numele Asociatiei reflecta scopul initial al organizatiei atunci cand a devenit evident ca represia fumatului si folosirea pseudo-stiintei pentru a o justifica au surclasat interdictia de a fuma in public, reprezentand de fapt o subversie fundamentala a eticii profesionale si a valorilor sociale de o amploare fara precedent.

Mesajul ASOCIATIEI FUMATORILOR se bazeaza pe valorile libertatii oricarei persoane de a alege liber. In acest sens, ASOCIATIA FUMATORILOR intentioneaza sa expuna modul ilogic de a gandi folosit intr-o maniera neetica in cercetarile stiintifice, mesajele medicale si politice, ceea ce duce la o mare risipa de resurse umane in activitati neesentiale si complet irelevante.

Interzicerea fumatului si a campaniilor pentru modificarea comportamentului sunt doar o fatada pentru a ascunde satisfactia personala a acelora care cred ca au dreptul de a impune recomandari legate de sanatate, preferinte, comportamente si valori sociale. Mai mult decat atat, campaniile pentru sanatate mascheaza motivele celor care doresc sa impuna obiceiuri prin legi, programand vietile indivizilor netinand cont de valorile pe care multi le considera pretioase, si de acele libertati si placeri care sunt esentiale pentru bunastarea politica si psihologica a oamenilor intr-o societate libera, asa cum sanatatea este bunastarea corpului uman.

De acceea, pentru a ne opune acestor tendinte si curente socio-politice inacceptabile si in contradictie cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, si pentru
- Pentru a imbunatati eficienta miscarii impotriva imixtitudinilor guvernelor in controlul si impunerea modului de viata;
- Pentru a ne opune utilizarii neetice a stiintei si prezentarii incorecte a rezultatelor cercetarilor stiintifice de catre institutiile private si publice;
- Pentru a educa publicul in legatura cu semnificatia reala si limitarile datelor stiintifice, precum si a utilizarii lor corecte in politicile publice;
- Pentru a proteja si asigura un viitor onestitatii publice si libertatilor personale pentru noi si generatiile viitoare;

Proclamam

CONSTITUTIA ASOCIATIEI FUMATORILOR

PRINCIPII

ARTICOLUL 1 - ASOCIATIA FUMATORILOR se bazeaza pe principiul fundamental, esential demnitatii umane, conform caruia toti oamenii au dreptul la auto-determinare individuala (Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Articolele 18 si 19). Toti indivizii au dreptul de a isi exercita propriul control asupra vietii proprii si de a trai in orice mod ales, atat vreme cat nu interfera efectiv cu dreptul altora de a trai in modul ales de acestia.

ARTICOLUL 2 - Rolul oricarui guvern este acela de a administra ordine si justitie cu un anume numar de legi esentiale, si nu de a stabili, obliga, influenta, mandata sau interzice opinii, tendinte, cultura, valori, stil de viata si comportamente ale cetatenilor, sau a le regulariza in orice fel, cu singura exceptie, atunci cand exista evidenta irefutabila ca acele opinii, tendinte si valori pot expune la risc alti cetateni fara acordul acestora.

ARTICOLUL 3 - Nici un guvern nu are dreptul de a dispune de vietile oamenilor si de fructul muncii lor, si nici de a impune sau interzice comportamente, altele decat agresiunile impotriva altei persoane sau a proprietatii private.

ARTICOLUL 4 - Fiindca guvernul nu este un individ, nu are drepturi de nici un fel, ci doar indatoriri si responsabilitati, fiind servantul cetateanului si nu vice-versa.

ARTICOLUL 5 - In conformitate cu principiile enumerate mai sus si cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, noi sustinem:

  5.1 - Dreptul la libertatea de expresie si actiune. Promovam activ libertatea de exprimare si libertatea presei si ne opunem vehement cenzurarii si manipularii informationale in orice forma.

  5.2 - Dreptul la reclama, la libertatea de exprimare si promovare. Promovam cu fervoare libertatea de reclama, exprimare libera si de promovare a industriilor, indivizilor, grupurilor de indivizi si a ideilor chiar daca sunt considerate incorecte, nesanatoase sau chiar periculoase de catre unii, atat vreme cat acestea sunt drepturi si, deci, nu sunt subiect al regulilor democratice. In consecinta, ne opunem tuturor incercarilor de a controla sau interzice reclama si promovarea produselor si obiceiurilor legale.

  5.3 - Dreptul la proprietate. Ne opunem interferentelor oricarui guvern sau ale tertilor in proprietatea privata si in domeniile de interes.

  5.4 - Dreptul de a alege si de a actiona in consecinta. Sustinem activ principiul conform caruia nimeni nu poate fi discriminat, segregat sau pedepsit pentru convingerile proprii, si deci, pentru modul de viata ales legat de aceste convingeri, atat vreme cat acel mod de viata nu aduce atingere clara si efectiva altora.

  5.5 - Dreptul la un stil de viata. Sustinem activ dreptul adultului de a isi alege modul de viata sau obiceiurile, oricare ar fi acestea, incluzand fumatul, bautul, dieta sau manifestarile sexuale.

  5.6 - Dreptul asupra propriei vieti. Orice persoana este proprietarul propriului corp si are dreptul fundamental de a dispune de viata si sanatatea proprie. In consecinta, ne opunem tuturor incercarilor de a mandata, interzice sau controla modul de administrare a propriei vieti, indiferent de acuratetea oricaror principii morale sau realitati stiintifice.

  5.7 - Dreptul de a fi parinte. Sustinem activ dreptul parintilor de a fi parinti, impartasind valorile lor, experienta si perspectivele lumii cu proprii copii. In acest sens, ne opunem oricaror interferente in scoli ori altundeva pentru a indoctrina tineretul cu moduri de viata, comportamente si alte valori care pot fi in conflict cu valorile detinute de familiile, traditiile sau culturile carora acesti tineri le apartin. Scolile au un rol eminamente academic si nu politic.

Cetatenii nu trebuie fortati sa isi sacrifice viata, modul de viata si proprietatea in beneficiul altora. Ei trebuie lasati liber, fara nici o interferenta, sa interactioneze intre ei ca si comercianti liberi; sa isi aleaga stilul de viata asa cum doresc; sa actioneze asupra vietii proprii asa cum considera; sa isi educe copii asa cum cred de cuviinta; sa creeze, sa promoveze sau sa uzeze de produsele intelectuale si fizice dupa bunul plac.

ARTICOLUL 6 - Deoarece guvernele nu pot interfera cu sistemele sociale, economice si de valori ale cetatenilor, politicile publice nu trebuie sub nici o forma sa fie bazate pe stiinta indoielnica, precum afirmatiile ce nu pot fi demonstrate sau opiniile de grup, si care nu este realizata conform cu regulile stricte ale metodei stiintifice. Orice avertisment, campanie, prohibitie sau obligatie bazate pe pseudo-stiinta sau opinii de grup trebuie ignorate, reprezentand o violare clara a drepturilor individuale amintite mai sus.

ARTICOLUL 7 - Taxele si puterea guvernamentala nu pot fi folosite pentru a proteja cetatenii de ei insisi, asa cum este cazul cand anume categorii de indivizi sunt taxate pentru a finanta propaganda impotriva acestora si a alegerilor lor, a valorilor si modului lor de viata, in vederea manipularii stilului de viata ales de cetateni, ceea ce este contrar nu numai libertatilor personale ci si legii morale.

ARTICOLUL 8 - Refuzam clar principiul preventiv care este un abuz imoral si nelegal al puterii de stat, justificand propaganda, prohibitia, reglementarea si taxarea pe baza suspiciunilor si a opiniilor in detrimentul stiintei si a justitiei.