James Dean

"Viata pe care o salvezi poate fi a ta" - J. Dean

James Byron Dean (n. 8 februarie 1931, Indiana - d. 30 septembrie 1955, Paso Robles), fumator, 2 pachete de Chesterfields pe zi, a fost un actor american de teatru si film care a marcat tineretul american post-belic, mai ales prin rolul lui Jim Stark din filmul "Rebel fara cauza" (Rebel Without a Cause).

James Dean

Dean isi incepe cariera artistica aparand in diverse spoturi publicitare. Din lipsa de bani este nevoit sa renunte la studii si incearca sa obtina de lucru la Hollywood. Urmand sfaturile unor prieteni, Dean se va muta la New York unde va reusi sa joace teatru, obtinand roluri pe Broadway. Marea sansa a vietii sale este admiterea la "Actor`s Studio", unde are ocazia sa studieze cu Lee Strasberg, si unde ii va avea colegi pe Marlon Brando si Paul Newman. Va primii roluri episodice in diverse emisiuni si seriale de televiziune: Kraft Television Theater; General Electric Theater; etc. Activitatea sa teatrala este incununata cu succes primind numeroase premii si cronici favorabile pentru rolul din piesa "Imoralistul" de André Gide . Astfel reuseste sa optina primele sale roluri in filme la Hollywood. Inca din 1951, anul debutului sau in cinematografie se face remarcat la inceput in filme nesemnificative, dar mai apoi va reputa un succes rasunator datorat colaborarii cu Elia Kazan, primul regizor ce ii ofera un rol principal, cel al lui Cal Trask din "La Est de Eden" (1954). James Dean este distins cu o nominalizare la premiul Oscar, (prima nominalizare post-mortem din istoria Academiei Americane de Film). Aceasta performanta va fi urmata rapid de inca doua succese rasunatoare; rolurile din "Rebel fara cauza" de Nicholas Ray si "Uriasul", prezentat publicului dupa moartea actorului.

Moartea sa tragica, la numai 24 de ani intr-un accident de masina pe soseaua californiana 466, in apropiere de Paso Robles il va transforma in idolul unei intregi generatii ce se indentifica in imaginea tanarului sensibil, nonconformist si rebel, reprezentant al conflictului dintre generatii.