Fumatul si boala Alzheimer: o trecere in revista a dovezilor epidemiologice

Dovezile din 19 studii de caz a bolii Alzheimer (AD) si a fumatului arata o foarte semnificativa (p <0.001) asociere negativa [fumatori/nefumatori, riscul relativ (RR) 0.64, interval de incredere 95% (CI) 0.54-0.76].

Unele studii au aparent greseli de realizare, dar asocierea este evidenta in cele corect conduse (RR 0.60, 95% CI 0.46-0.78).

Un raport al unei relatii pozitive pornind de la un studiu prospectiv poate fi eliminat din cauza iregularitatii prezentei unui diagnostic AD in certificatele de deces, si ca urmare a altor puncte slabe ale studiului. Desi sunt necesare mai multe date cu privire la doza de raspuns si pentru a exclude posibile confuzii, asocierea negativa este in concordanta cu alte date care sugereaza ca nicotina protejeaza impotriva bolii Alzheimer.

P. N. Lee Statistics and Computing Limited, Sutton, UK.

Publicat de Lee PN in Neuroepidemiology - Vol.13, No.4, 1994

Nu exista voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului casalot

constatare

Buna ziua,

S-ar putea sa ma repet dar, ce conteaza? S-a constatat ca peste 70% din fumatorii care renunta la fumat sunt candidati siguri la diabet, colesterol etc; in aceste conditii, nu sunt dispusa sa renunt la fumat. In plus, fumatul, din punctul meu de vedere, este un mod de viata la cae nu am de gand sa renunt sau sa-l schimb.

Si inca ceva: site-ul acesta mai este activ sau nu?

Cu stima,
E. Tenea

casalot

imaginea utilizatorului Florian

Doctorii fumeaza ...

... si nu este vorba de efectele pozitive sau negative ale fumatului, ci doar de interventia altora asupra modului nostru de viata.

Atata vreme cat sunt, poate unul dintre cei mai mari fumatori, si in acelasi timp o persoana deosebit de sanatoasa, atunci de ce sa ma las de fumat? Pentru ca vor altii? Nope.

Site-ul este activ promovat si intretinut. Din nefericire, versiunea in engleza (www.smokersassociation.org) este cea mai activa si mai vizitata. Romanii, in spiritul pur mioritic, sunt in adormire chiar si atunci cand este vorba de drepturile inalienabile, dreptul la viata pe care si-o doresc.

Florian

imaginea utilizatorului casalot

raspuns

Multumesc pentru raspuns. Desi nu excelez in cunoasterea limbii engleze, voi consulta pagina in aceasta limba si, intre timp voi spera intr-o trezire la viata a fumatorilor vorbitori de limba romana.

casalot