Genele Cancerului Pulmonar au fost identificate

Fumatorii sunt mult mai susceptibili de a dezvolta cancer pulmonar decat nefumatorii - aceasta este o lozinca stiintifica de multa vreme. Dar, de ce majoritatea fumatorilor nu dezvolta cancer pulmonar? Sunt doar mai norocosi? Ce ziceti de nefumatorii care fac boala? Noile studii sugereaza ca explicatia cancerului pulmonar se afla in gene.

Pe 2 noiembrie 2008, o echipa internationala de cercetare, formata din cercetatori din 18 tari, a raportat identificarea a trei variatii genetice, care par sa creasca riscul unei persoane de a dezvolta cancer pulmonar cu pana la 60 la suta. Acestia considera ca ultimile descoperiri au fost relevante atat pentru fumatori cat si pentru nefumatori.

Pe site-ul Reuters, Michael Kahn a afirmat urmatoarele "la nivel mondial, cancerul pulmonar este principala cauza de deces cauzat de cancer la barbati si cea de-a doua cauza de deces prin cancer in randul femeilor, conform Societatii Americane de Cancer, cu o prognoza aproximativa de deces de 975.000 de cazuri la barbati si 376.000 la femei, anual".

Fumatul este considerat un factor de risc, dar, din ce in ce mai serios, oamenii de stiinta se indreapta catre genetica pentru a gasi explicatia de ce mari fumatori nu dezvolta boala iar unii nefumatori fac cancer pulmonar.

De fapt, cancerul este cauzat de defecte ale materialului genetic din celule, sau cel putin asa afirma orice doctor cu stiinta de carte!

Citi articolul original aici.

Evaluarea ta: Nimic Media: 5 (9 voturi)

Comentarii

imaginea utilizatorului Florian

Prognoza este super optimista

Prognoza Societatii Americane de Cancer arata foarte CLAR ca toata politica anti-fumat, oricat de sustinuta ar fi ea, nu poate determina un om cu o inteligenta macar medie sa se lase de fumat. Pe mine personal ma imbie sa fumez chiar mai mult... si am argumente serioase.

Conform Wikipedia, populatia Globului este de 6,7 miliarde, adica 6.700 milioane de oameni. Statisticile oficiale arata ca intre 25% si 35% din populatia lumii fumeaza, ori Societatea Americana de Cancer estimeaza la nivel mondial un total de 1.351.000 decese cauzate de cancerul pulmonar, adica 1,35 milioane.

Un calcul aritmetic simplu ne arata ca procentul anual de decese prin cancer pulmonar este de doar 0,02%, adica 1,351*100/6.700 :) Rezulta clar ca am mult mai multe sanse sa castig la ruleta non-stop decat sa mor prin cancer, fara sa conteze ca sunt fumator sau nu.

Florian

imaginea utilizatorului Snowman

Ai dreptate

Ai dreptate. Sansa sa castigi la ruleta este de 1 la 32, adica 3,125%, de 156,25 ori mai mare. Problema este ca nu poti fi si fumator si nefumator asa ca sansele sa castigi sunt de fapt duble.

Snowman