Albert Einstein

Albert Einstein

"Daca o idee nu este absurda, nu este nici o speranta pentru ea" - A. Einstein

Albert Einstein (n. 14 martie 1879, Ulm - d. 18 aprilie 1955, Princeton), fumator de pipa, a fost fizician german, apoi apatrid (1896), elvetian (1899), emigrat in 1933 in SUA, naturalizat elvetiano-american in 1940, profesor universitar la Berlin si Princeton. Celebritatea sa se datoreaza in special formularii teoriei relativitatii. Una din formulele sale celebre este E = mc2, care cuantifica energia disponibila a materiei. In 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizica.

Cele mai multe dintre contributiile sale in fizica sunt legate de teoria relativitatii restranse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, si de teoria relativitatii generalizate (1915) care extinde principiul relativitatii miscarii neuniforme, elaborand o noua teorie a gravitatiei.

Alte contributii ale sale includ cosmologia relativista, teoria capilaritatii, probleme clasice ale mecanicii statistice cu aplicatii in mecanica cuantica, explicarea miscarii browniene a moleculelor, probabilitatea tranzitiei atomice, teoria cuantelor pentru gazul monoatomic, proprietatile termice al luminii (al caror studiu a condus la elaborarea teoriei fotonice), teoria radiatiei (ce include emisia stimulata), teoria campurilor unitara si geometrizarea fizicii. Cercetarile sale au contribuit (nu in mod direct asa cum se crede) la realizarea bombei atomice si la evolutia studiului energiei nucleare.

Einstein a publicat peste 300 de lucrari stiintifice si peste 150 in alte domenii. In 1999 Time magazine l-a numit "Omul secolului". In cultura larga "Einstein" a devenit sinonim cu geniul uman.

Albert Einstein inainte de plecarea catre Bermude

In 1922 lui Einstein i-a fost acordat, Premiul Nobel pentru Fizica al anului 1921, pentru serviciilor sale in Fizica Teoretica si in special pentru descoperirea legii efectului fotoelectric. Aceasta se refera la adnotarile sale din 1905 privind efectul fotoelectric: "Din punct de vedere euristic cu privire la productia si transformarea luminii", care a fost bine sustinuta de dovezi experimentale in timp. Discursul de prezentare a inceput prin a mentiona "teoria relativitatii care a fost obiect de dezbatere acerba si in cercuri filosofice si are, de asemenea, implicatii filozofice, fiind in mod riguros examinate in prezent". (Einstein 1923) Asa cum este stipulat in actele de divort, Einstein i-a dat banii Premiului Nobel primei sale sotii, Mileva Maric.

Einstein a calatorit pentru prima data la New York in Statele Unite pe 2 aprilie 1921. Cand a fost intrebat de unde are ideile stiintifice, Einstein a explicat ca el crede ca activitatea stiintifica pleaca de la examinarea fizica a realitatii si de la cautarea axiomelor subiacente in concordanta cu explicatiile consistente care se aplica in toate cazurile si evitarea contradictiilor dintre acestea. De asemenea, el a recomandat teorii cu rezultate vizualizabile (Einstein 1954).

Membru pe viata al Clubului de Fumatori de Pipa de la Montreal, Einstein a fost citat ca afirmand: "Fumatul de pipa contribuie la o oarecare stare de calm si judecata obiectiva a activitatilor umane". Odata Einstein a cazut in apa in timpul unei expeditii pe vas dar a reusit vitejeste sa isi salveze pipa.

Fumatul este un mod de viata, mentionat chiar si in puzzle. Este interesant articolul, Zebra Puzzle de pe WikiPeida.

Toata viata sa, Einstein a fost unul dintre cei mai mari suporteri ai fumatului de tutun.