Edwin P. Hubble

Edwin Hubble

Edwin Hubble Powell (20 noiembrie 1889 - 28 septembrie, 1953), mare astronom american, fumator de pipa. El a schimbat profund intelegerea astronomilor asupra naturii universului prin demonstrarea existentei altor galaxii in afara de Calea Lactee.

De asemenea, el a descoperit ca gradul de redshift (deplasare spre rosu) observat in lumina ce vine de la o galaxie creste proportional cu distanta acelei galaxii fata de Calea Lactee. Aceasta a devenit cunoscuta ca legea lui Hubble si a demonstrat ca Universul este in expansiune.

Hubble a petrecut o mare parte a carierei sale incercand sa sa convinga comunitatea stiintifica sa considere astronomia ca parte a fizicii, in loc sa fie considerata stiinta separata. A reusit acest lucru in mare masura, astfel incat astronomii, inclusiv pe sine, ar putea fi recunoscuti de catre Comitetul de decernare a Premiului Nobel pentru contributiile lor valoroase la astrofizica. Aceasta campanie nu a avut succes in timpul vietii lui Hubble dar la scurt timp dupa moartea sa, Comisia Premiului Nobel a decis ca lucrarile in domeniul astronomiei ar fi eligibile premiului pentru fizica.

La 6 martie 2008, serviciul postal al Statelor Unite a lansat un timbru postal de 41 centi in onoarea lui Hubble intr-o editie cu titlul "Oamenii de stiint americani". Citam: "De multe ori numit un" pionier al stelelor indepartate", astronomul Edwin Hubble (1889-1953) a jucat un rol esential in descifrarea maretiei si complexitatii universului. Meticuloasele lui studii ale spiralei nebuloase au dovedit existenta unor galaxii, altele decat propria noastra Calea Lactee. Daca nu ar fi decedat brusc in 1953, Hubble ar fi castigat Premiul Nobel pentru Fizica". Editia "Oamenii de stiinta americani" ii include si pe Gerty Cori, biochimist; Linus Pauling, chimist; si John Bardeen, fizician.